Til landmanden: Det kan du få ud af at skifte traktoren ud med lastvognen

Til landmanden: Det kan du få ud af at skifte traktoren ud med lastvognen

Det lyder måske som et møde mellem to verdener, om end de også ofte mødes i deres arbejdsgange. Vi taler naturligvis om transportbranchen og landbruget.

De mødes jo fx, når landmanden skal have transporteret alle sine opdrættede grise hen til slagteriet: Så kommer der en lastbil og henter dem.

Men landmanden kan faktisk også drage fordel af at have sin egen lastbil på gården. Læs med her på hvorfor.

Den økonomiske fordel

Der findes allerede konventionelle landbrug rundt omkring i Danmark, der har budt lastbilen velkommen på gården.

Her bruges lastbilen blandt andet til at transportere gylle med. En landmand har tidligere udtalt, at han sparede mellem 75 og 100 liter brændstof om dagen – blot ved at skifte traktoren ud med lastbilen!

Derudover vil der også oftest være mere plads i en lastbil, hvilket naturligvis også er med til at sænke brændstofudledningen – da det betyder, at man kan køre færre gange frem og tilbage mellem stederne, hvor man skal transportere noget.

Hastighedsfordelen

Ud over at lastbilen udgør en økonomisk fordel, så er der faktisk også en hastighedsfordel at hente. En lastbil kan komme en del hurtigere rundt, end traktoren kan.

Derfor er der også fortalere, der mener, at lastbilen snart laver sin store debut på marken – tænk, hvor hurtigt man kan komme rundt på marken med gylle. Hvis det for eksempel kan gøres med den dobbelte hastighed, så kigger vi på en betydelig effektivisering af landbruget – og det er jo noget, vi går meget op i, i Danmark.

Fordele og ulemper

Det er dog nogle landmænd, der oplever, at lastbilens størrelse komplicerer en gnidningsfri bevægelsesfrihed på gården. Det er derfor de færreste landmænd, der helt kan udbytte traktoren med lastbilen. De fleste vælger at have begge dele og bruger så traktoren der, hvor lastbilen ikke kan komme rundt.

Hvis du overvejer at skaffe dig en lastbil til dit landbrug, så kan det være en god idé at snakke med nogen inden, der har forstand på lastbiler. Det kan fx godt være, at der er noget ved hjulene, der skal justeres, inden maskinen egner sig til marken. Og husk at overholde den årlige lastvognsservice.